istorija  
           
 

O istoriji vina i vinove loze malo se zna. Neki podaci govore da je loza introdukovana iz Francuske, drugi da je stigla iz Alžira…Ono što se zna sa sigurnošču je da je Grof Rohoncije u XIX veku zasadio ovu čudesnu lozu zasadio na mnogim lokacijama u Evropi ali je ona jedino opstala na Bisernom Ostrvu kod Novog Bečeja. Ova loza je jedinstvena u svetu tj. autohtona.

Zemljište na Bisernom ostrvu koje se nalazilo u posedu Rohoncijevih bilo je najbolje i najplodnije. Sunce se ovde najduže zadržavalo, jer je ogledalo žive i mrtve Tise produžavalo njegov dar i duže trajalo.

Ipak, najveće delo grofa Rohoncija je čuveno grožđe mustak krokan – biser Bisernog ostrva. Krokan je žućkaste boje, a uživanje u njegovom jedinstvenom ukusu i aromi je zaista fantastično. Vino sadrži 10 do 12 procenata alkohola i smatra se pićem bogataša, skupo je, a grozd se teško održava , naročito u vreme berbe. Sorta je osetljiva na bolesti. Ovo retko i izuzetno vino MUSKAT KROKAN Grof Rohoncije je slao na poklon svojim prijateljima na razne dvorove, poznatim političarima, bogatašima, ali su količine uvek bile male tako da se vodilo računa da svi budu zadovoljni. Obično je slao po jedan karton ove božanske tekućine, što je bio znak pažnje i poštovanja ali i prestiža, s obzirom na to da je vrednost boce u današnjoj vrednosti bila oko 1 000 evra.

Zanimljiva je i priča kako je došlo do nastanka loze i vina:

„Bila je topla ravničarska noć, ogromne njive i vinogradi, koji su se prostirali u nedogled su mirno spavali. Čuli su se samo crvčci i blagi vetar koji se motao oko čokota i sena tek požnjelog žita. U tom beskraju, na granici između šuma i njiva, iz jedne kuće dolazio je tračak svetlosti. To su grof Rohoncije i grof Mikloš među buradima vina igrali poker. Dva bonvivana pokušavali su da nadmudre jedan drugog. Takmičenje je počelo još u ranoj mladosti: Ko će se bolje oženiti i veći miraz sa ženom dobiti, ko će bolje njive i voća uzgajati, ko će bolje konje i kola imati…Do tada je mnogo veći uspeh imao grof Rohoncije koji je sa svojim voćem osvajao nagrade u Parizu, a jelo ga je najpoznatije plemstvo Evrope , pa čak i sami carevi.

Grof Mikloš je te noći vodio igru i onako usput je rekao da je uzgajio lozu vrhunskog merlota i da će ga u kvalitetu vina i sorte nadmašiti. Grof Rohoncije mu na to obeća dva konja vrana na poklon , ako do sledeće godine ne zasadi kvalitetniju lozu od njegove. Od tada je prošlo mnogo burnih dana i noći u Pešti, Beču, Parizu... A na jednom delu imanja zvanom Biserno Ostrvo rasla je nova vrsta loze...”

Sledeće jeseni u burad je isceđena dragocena tečnost, jedinstvenog vina u celoj Evropi zvanog KROKAN. Grofu Rohonciju ostadoše vranci , a nama u nasleđe vino... Grof Rohoncije je posebnu pažnju posvećivao buradima za vino i presi, čak je izgrađena i pruga uskog koloseka kojom se vino transportovalo do stanice u Bečeju. Grof je bio ljubitelj novca, žena, karata, lova - plejboj u svom vremenu, pa je jednom, kaže legenda, iste noći izgubio i povratio i imanje i suprugu Izabelu!

Mitska predstava doprinela je brendovanju Krokana, pa je i nakon posleratne nacionalizacije Krokan bio rado služen za stolom Josipa Broza i njegovih najuvaženijih gostiju.

 
           
   
  design by djordjevski@gmail.com 2008